Mondkapjes/mondmaskers verplicht in België

In België worden mondkapjes / mondmasker verplicht op scholen en in het openbaar vervoer. Daarnaast worden ze op drukke plaatsen sterk aanbevolen. De Belgische overheid voorziet er alvast één per persoon. Waar moeten de inwoners van België straks allemaal op letten?

Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het corona virus wordt aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen kunnen zijn.

Daarnaast moeten dragers van de mondmaskers ook de andere maatregelen opvolgen. Dit zijn maatregelen zoals afstand bewaren, vaak handen wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale mondmaskers, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer moeten vanaf 4 mei reizigers vanaf 12 jaar een mondmasker dragen. Wanneer scholen en bedrijven opnieuw opstarten is de kans op vollere bussen en treinen immers reëel. Op dit moment blijft het openbaar vervoer relatief leeg, maar de komende weken en maanden zal het steeds moeilijker worden om social distancing te handhaven.

Elke reiziger en pendelaar vanaf 12 jaar zal zodra hij of zij het station binnenrijdt of een halte betreedt verplicht worden een masker te dragen. Eigen vervoer krijgt weliswaar nog altijd de voorrang en reizen in de daluren wordt aangeraden.

De eigenaar van de Belgische vervoersmaatschappij De Lijn Roger Kesteloot hoopte daar al op: “Als we de sociale afstand helemaal garanderen zoals het hoort, dan kunnen we slechts tien tot twintig procent van onze capaciteit gebruiken,” zegt hij. “Komen er na de heropstart van scholen en bedrijven weer mensen bij, dan wordt dat alsmaar moeilijker.”

Andere plekken

Mondmaskers zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden om het risico op besmetting verder in te perken. Dat heeft de veiligheidsraad beslist. Premier Sophie Wilmès: “Vooral in openbare ruimtes, en dan vooral waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden, raden we mondmaskers aan. Ook op werkplekken waar de veiligheidsafstanden niet kunnen worden gerespecteerd, moeten mondmaskers worden gebruikt.”

Bron: https://www.parool.nl/cs-b40e6984

Dit bericht is gepost in Info. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *